De echo's

Bij Echocentrum Anneke Schmidt maken we alle soorten zwangerschapsecho’s. Wat zijn echo’s precies? Wanneer worden de echo’s gemaakt? En welke soorten echo’s zijn er? Dat leggen we op deze pagina uit.

Zwangerschapsecho's bij Echocentrum Anneke Schmidt

Echoscopie

Een zwangerschapsecho werkt door middel van geluidsgolven met een hoge frequentie die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. Deze geluidsgolven maken de organen in het lichaam zichtbaar doordat de organen de geluidsgolven weerkaatsen. Bij zwangerschapsecho’s wordt deze techniek gebruikt om de baby in beeld te krijgen en op die manier meer informatie te krijgen over de ontwikkeling van de baby.

Uitwendige echo

De meeste zwangerschapsecho’s worden uitwendig gemaakt. De blote buik wordt ingesmeerd met een geleidende gel. Een transducer, of echokop, zorgt ervoor dat de geluidsgolven worden uitgezonden en zo wordt het kindje van buitenaf in beeld gebracht.

Uitwendige zwangerschapsecho bij Echocentrum Anneke Schmidt
Inwendige zwangerschapsecho bij Echocentrum Anneke Schmidt woman doing ultrasound

Inwendige echo

Het kan zijn dat het kindje om bepaalde redenen niet goed zichtbaar is van buitenaf. Dit is vaak het geval bij echo’s voor de 12de week van de zwangerschap. Dan is het nodig om een inwendige zwangerschapsecho te maken. Hierbij wordt een langwerpige transducer gebruikt.

Termijnecho

In de meeste gevallen wordt tussen de 10de en 12de week van de zwangerschap een termijnecho gemaakt. Met deze echo kunnen we zien/horen of het hartje van de baby klopt en kunnen we een inschatting maken van de datum waarop je uitgerekend bent. Dit is een medische echo met indicatie en wordt vergoed door de zorgverzekering.

Medische echo

Naast de termijnecho, wordt vaak ook de 20-wekenecho gedaan. Dit is een uitgebreide echo waar gekeken wordt naar de ontwikkeling van het kindje en eventuele afwijkingen. Er zijn nog een aantal andere medische echo’s zoals de groeiecho. Deze worden alleen gedaan als daar aanleiding voor is. Alle medische echo’s met indicatie worden vergoed door de zorgverzekering.

Pretecho

Een pretecho is een echo op eigen verzoek. Kun je niet wachten om het geslacht te weten? Dan kunnen we vanaf 16 weken een pretecho inplannen om het geslacht te bepalen. Ook om de aanstaande grote liefde te bewonderen in 3D of 4D, is een pretecho een mooie gelegenheid. Pretecho's zijn niet met een medische indicatie en worden daarom niet vergoed door de zorgverzekering.