Structureel echoscopisch onderzoek: de 20 weken echo

De 20-wekenecho (SEO) is een uitgebreide screening van de baby. Het is een keuze om al dan niet voor dit onderzoek te gaan. Bij de intake wordt over deze keuze gesproken en wordt uitgelegd wat het onderzoek inhoudt. Zo kun je bepalen of deze screening bij jullie keuzes past of niet.

Ultrasound for pregnant woman

Wat is de 20-wekenecho?

De 20 weken echo is een onderzoek naar de ontwikkeling van de baby. We kijken naar de groei van het kindje, hoe de placenta eruitziet en of er voldoende vruchtwater is. We onderzoeken ook of er aanwijzingen zijn voor eventuele aangeboren afwijkingen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De 20 weken echo is een uitwendig echoscopisch onderzoek. We leggen tijdens het onderzoek zoveel mogelijk uit zodat je goed mee kunt kijken. Het onderzoek duurt ongeveer een uur en als er een meerling verwacht wordt, wordt iedere baby afzonderlijk bekeken dus duurt het onderzoek wat langer.

Als er aanwijzingen zijn voor een eventuele aangeboren afwijking krijg je dat gelijk te horen. We bespreken zo duidelijk en uitgebreid mogelijk wat er gezien is en wat vervolgstappen zouden kunnen inhouden. De eerste stap is een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO) in een academisch ziekenhuis. We regelen gelijk een verwijzing en meestal kan er binnen 3 dagen meegekeken worden door een specialist van de afdeling prenatale diagnostiek.

Geslachtsbepaling

Tijdens de 20 weken echo is het in veel gevallen mogelijk om het geslacht van de baby te bepalen. Dit is echter niet het primaire doel van de 20 weken echo. Als je alleen het geslacht van de baby wilt weten kun je beter kiezen voor een pretecho. Dit kan voor geslachtsbepaling vanaf 16 weken (Zie pretecho).

Altijd een 20-wekenecho?

De 20 weken echo is een keuze. Jullie bepalen zelf of je dit onderzoek wilt laten verrichten. We kunnen altijd helpen bij het maken van een keuze

Wanneer de 20-wekenecho?

Ondanks dat de naam doet vermoeden dat de echo in de 20ste week van de zwangerschap wordt gedaan, is dit meestal tussen de 18de en 21ste week. In de meeste gevallen wordt het onderzoek in de 19de week ingepland.

Doctor performing ultrasound scanning for her pregnant patient

Wordt de 20-wekenecho vergoed?

Ja, de echo zit in het basispakket van de zorgverzekering en wordt dus vergoed.