Termijnecho

De termijnecho is over het algemeen de eerste echo tijdens de zwangerschap. Tijdens deze echo zie je het kindje voor de eerste keer. Dat is een bijzonder en soms ook best spannend moment. We leggen uit wat deze echo inhoudt en wat je kunt verwachten.

Termijnecho bij Echocentrum Anneke Schmidt

Wat is een termijnecho?

De termijnecho wordt gewoonlijk tussen de 10de en 12de week van de zwangerschap verricht. Tijdens deze echo berekenen we de duur van de zwangerschap. Ook kijken we naar de kenmerken van de foetus, hartslag, hoe het zich lijkt te ontwikkelen en hoe het groeit. Daarnaast ligt de focus op de vruchtzak, hoeveelheid vruchtwater, baarmoeder en eerste zicht op placenta.

De termijnecho wordt door alle zorgverzekeraars vergoed uit de basisverzekering.

Wat bekijken we met de termijnecho?

Termijn
Op basis van de grootte van het embryo kunnen we zien hoe ver je zwanger bent.

Hartslag
We zien en/of horen de hartslag van de baby.

Hoeveel
Tijdens deze echo kunnen we zien hoeveel baby’s er in de buik groeien.

Innesteling
Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat de innesteling buiten de baarmoeder plaatsvindt. Dan is er sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit kunnen we zien bij de echo.

Baarmoeder
Bij de termijnecho kijken we naar de kenmerken van de baarmoeder.

Termijnecho bij Echocentrum Anneke Schmidt

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Het maken van de echo wordt gedaan door Anneke Schmidt. Wat een echo precies is lees je op de pagina “De echo’s”.

Uitwendige echo
De meeste termijnecho’s worden uitwendig uitgevoerd. Er wordt geleidende gel op de buik aangebracht, waardoor de transducer makkelijk over de buik kan glijden. Op het scherm wordt dan zichtbaar wat er in de buik gebeurt. Je kunt altijd zelf meekijken en we leggen uit wat we op het scherm zien.

Inwendige echo
In sommige gevallen is het nodig om een inwendige echo te maken. Bijvoorbeeld als je minder dan 11 weken zwanger bent of als de baarmoeder verder naar achteren ligt. De baby kan dan alleen in beeld worden gebracht met een inwendige echo. Bij deze echo wordt een langwerpige transducer met een soort condoom en glijmiddel een klein stukje in de vagina gebracht. 

Termijnecho bij Echocentrum Anneke Schmidt