Veelgestelde vragen

Iedereen kan bij ongerustheid kiezen voor een vroege zogenaamde vitaliteitsecho. Deze wordt vergoed maar bieden we niet standaard aan. Dat doen we omdat deze vroege echo niet medisch noodzakelijk is maar soms wel een begrijpelijke keuze is in bepaalde situaties. Het geeft echter geen zekerheid. Na deze vroege echo kun je alsnog een miskraam krijgen. We adviseren daarom weloverwogen te besluiten of je deze vroege echo nodig vindt voor jou. Als je het inderdaad nodig vindt kun je dat aangeven en ben je van harte welkom.

Bloedverlies in het eerste trimester is altijd schrikken. Je verwacht het niet en over het algemeen ben je gelijk ongerust. Bij 10 procent van de zwangerschappen komt bloedverlies voor. In de helft van de gevallen zullen we de oorzaak nooit kennen en in de andere helft van de gevallen is het het begin van een miskraam. Er is een verschil tussen een drupje of streepje bloedverlies zonder pijn of kramp en wat forser bloedverlies met pijn en kramp. In deze tweede situatie is de kans dat het een miskraam is duidelijk groter. Bel ons als je wilt overleggen dan kunnen we samen een plan maken en kijken wat het meest passende beleid is voor dat moment.

Ook na de eerste 3 maanden komt bloedverlies regelmatig voor. Heel vaak komen we niet precies achter de oorzaak maar meestal is het een bloeding van de baarmoedermond. Je kunt je misschien voorstellen dat de baarmoedermond, net als de baarmoeder, een grote verandering ondergaat tijdens de zwangerschap. De doorbloeding neemt onder andere enorm toe. Dat betekent dat het vaatbed ( de hoeveelheid boedvaatjes en bloeddoorstroming) een enorme boost krijgt. Dit kan leiden tot wat makkelijker bloedende oppervlakkige bloedvaatjes van de baarmoedermond. Sommige vrouwen hebben dit ook buiten de zwangerschap maar de meeste vrouwen niet. Het kan tot een streepje bloedverlies leiden als je naar het toilet bent geweest (harde ontlasting kan soms wat stevig langs de baarmoedermond gaan) of na een vrijpartij (de penis raakt logischerwijs de baarmoedermond aan). Maar soms heb je spontaan wat bloedverlies. En soms is het niet een beetje bloedverlies. De baarmoedermond kan flink bloeden! Dat is schrikken maar in deze gevallen is het niet ernstig voor jou of je baby. Je moet wél altijd even bellen voor overleg want misschien is er een andere oorzaak voor het bloedverlies.

Wij vinden dat geen weloverwogen verloskunde. Je zult nu misschien denken: huh? Hoezo?? Dat is toch fijn? Elke keer even kijken hoe het daar binnen gaat? Ons idee daarachter is dat de echo een, niet meer weg te denken, prachtig hulpmiddel is maar niet leidend zou moeten zijn in hoe jij je voelt. De echo LIJKT zekerheid te geven maar realiseer je wel dat als je dat steeds doet je steeds meer op de echo gaat vertrouwen en steeds minder op je eigen lichaam! En bij de bevalling heb je juist het vertrouwen in je eigen lichaam hard nodig.

Als je nog vragen hebt naar aanleiding van de echo, of naar aanleiding van dat wat we besproken hebben, kun je me altijd mailen. Ik bekijk mijn mail regelmatig. Je kunt ook met onze assistente Lutske Hornstra bellen. Zij is er op maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 12 uur.

Op dit moment (23 januari 2021) gaan alleen de medisch noodzakelijke echo’s door. Er worden geen  aparte pretecho’s ingepland. Verder mag er niet meer dan 1 persoon mee, mag je geen corona-gerelateerde klachten hebben en moet je een mondkapje dragen.

Nee. Van te voren is niet te zeggen of het beeld beter is met of zonder volle blaas. We kijken terplekke hoe de beeldvorming is.

Welke vragen mis je hier? Vertel het me en ik plaats je vraag en geef antwoord!

Termijnecho bij Echocentrum Anneke Schmidt