13 weken echo of eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek (ETSEO)

Vanaf 1 september start in Nederland het onderzoekstraject naar de vroege screenings echo: de 13 weken echo. Van 12w3d tot 14w3d zwangerschap kun je er voor kiezen om mee te doen. We maken deze echo in Joure, zoals alle echo’s, en het is een vroege screening op eventuele aangeboren lichamelijke afwijkingen.

Het is geen screening op chromosomale afwijkingen. Daar is de NIPT voor. ( zie hoofdstukje over de NIPT) Het is een vroege screening en veel minder uitgebreid dan de SEO  (20 weken echo) maar kan al eerste informatie geven over de lichamelijke ontwikkeling van jullie kindje.

Voornamelijk de schedel en wervelkolom worden gescreend maar daarbij kan vaak al veel meer gezien worden. Profiel, algemene situatie van het hart, buik, armen en benen, blaas. Er wordt uitdrukkelijk níet naar het geslacht gekeken. Het kindje is nog te jong om daar uitspraken over te doen.

Mocht het beeld niet toereikend zijn dan kan het zijn dat een vaginale echo voorgesteld wordt. Als je dit niet wilt, doen we dit uiteraard niet. Deze echo wordt niet op een later moment herhaald zoals bij de 20 weken echo, als het beeld ontoereikend is dan kijken we (indien gewenst) verder bij de 20 weken echo.

Als er een aanwijzing is voor een mogelijke lichamelijke afwijking of iets is duidelijk anders dan anders dan bespreken we de opties: door voor een vervolgtraject in een academisch ziekenhuis of niet. We leggen altijd alles zo goed en zo duidelijk mogelijk uit.

Let wel: deze screening gaat over lichamelijke aandoeningen, niet over syndromen zoals Down’s syndroom. Wél kan achteraf blijken dat er een syndromale aandoening de oorzaak is van lichamelijke afwijkingen. Zie ook www.pns.nl.

Male doctor does ultrasound for a pregnant woman in the hospital