Pretecho's

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard de termijnecho en de liggingsecho aangeboden. In veel gevallen wordt ook de 20-wekenecho gemaakt. Meestal zijn dit de enige echo’s die gemaakt worden. Wil je de baby graag nog eens zien? Dan kunnen we een pretecho maken.

Wat is een pretecho?

Een pretecho is een echo op eigen verzoek. Het grote verschil met een medische echo is het doel waarmee de echo wordt gemaakt. Een medische echo wordt gemaakt om de ontwikkeling van het kindje te controleren. De pretecho wordt gemaakt omdat je het leuk vindt om het kindje nog eens te zien tijdens de zwangerschap.

Tijdens deze echo wordt er niet gekeken naar eventuele afwijkingen bij de baby. Deze echo is alleen bedoeld om de baby leuk in beeld te brengen.

Verschillende soorten pretecho's

Bij Echocentrum Anneke Schmidt maken we verschillende soorten echo’s. Je kunt kiezen uit een 2D-, 3D- of 4D-echo.

2D-echo
Een 2D-echo ziet er hetzelfde uit als de termijnecho en de 20-wekenecho. De baby is te zien op zwart-witbeelden.

3D-echo
Een 3D-echo wordt opgebouwd uit meerdere 2D-beelden. De dieptebeelden die een 3D-echo geeft, zorgen voor een heel realistisch beeld van de baby.

4D-echo
De 4D-echo geeft niet alleen een heel realistisch beeld van de baby zoals bij de 3D-echo, maar laat ook beweging zien.

Natural woman in pregnant at home

Geslachtsbepaling

Tijdens de 20-wekenecho is het in veel gevallen mogelijk om het geslacht te bepalen. Wil je het al eerder weten, was het tijdens de echo niet goed te zien of wil je geen 20-wekenecho laten maken? Dan kunnen we via een pretecho het geslacht bepalen. We zijn daarbij altijd afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging van het kindje. Het is dus altijd mogelijk dat het tijdens deze echo niet mogelijk is om het geslacht te bepalen. Dan plannen we een nieuwe afspraak in.

Wordt een pretecho vergoed?

De pretecho wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Alleen echo’s met een medische indicatie en de termijnecho worden door de zorgverzekeraar vergoed.

De kosten voor een pretecho bij Echocentrum Anneke Schmidt variëren tussen de € 50 – € 130.

Momenten voor een pretecho

Er zijn verschillende momenten voor het maken van een pretecho. Iedere fase van de zwangerschap levert andere beelden op en wordt vaak ook met een ander doel gemaakt.

Tussen 16 en 20 weken
Een echo tussen deze weken wordt meestal gemaakt om het geslacht te bepalen.

Tot 22 weken
Tot 22 weken is het kindje klein genoeg om het in 1 echobeeld volledig vast te leggen. Soms kun je het kindje zien gapen, drinken of duimen. Bij deze echo kun je vaak zien dat het kindje heel druk beweegt terwijl je het nog niet voelt in de buik.

Na 30 weken
Na de 30ste week van de zwangerschap is het ook nog mogelijk om een pretecho te laten maken. Dit geeft mooie beelden in 3D en 4D, maar houdt er wel rekening mee dat de baby te groot is om helemaal vast te leggen. Ook is het afhankelijk van de ligging van de baby en placenta en de hoeveelheid vruchtwater hoe duidelijk de beelden worden. Als de baby helemaal is ingedaald, is het niet meer mogelijk om een pretecho te maken.

cropped view of smiling pregnant women standing by window

Vastleggen

We werken met een nieuw systeem van Tricefy. Je kunt je telefoonnummer laten invoeren aan het begin van het echo-onderzoek en korte filmpjes en plaatjes worden direct doorgestuurd om te downloaden op je telefoon!